Terug naar overzicht

Privacy first!

Linde
28 januari 2020
Door Linde
Apple dataprotectie

Privacy is een fundamenteel mensenrecht en daarom ook een van de kernwaarden van Apple. Je devices spelen een grote rol bij allerlei aspecten in je leven. Maar wat je met die ervaringen doet en met wie je ze deelt, is helemaal aan jou.

Ook je vertrouwde apps houden rekening met jouw privacy. 

JOUW foto’s 

Onze favoriete Foto’s app maakt gebruik van machine learning om foto’s rechtstreeks op je toestel te ordenen. Dit werkt op basis van wiskundige herkenningspunten. 

Je iPhone kan dus foto’s van een bepaald persoon clusteren, maar zal nooit dat specifiek gezicht kunnen koppelen aan een bestaand persoon, gezien het enkel bestaat uit wiskundige dots.

Berichten? Geen zaken mee. 

Je sms’jes of videochats staan bol van persoonlijke informatie, van inside jokes tot gevoelige info. Elk bericht elke foto of video wordt versleuteld verstuurd van het ene naar het andere device. Apple kan de berichten die je met anderen uitwisselt, dus NIET lezen. 

Siri weet zoveel & toch zo weinig

Siri weet alles, behalve wie jij bent. De Apple assistent is vanaf het begin namelijk zo ontworpen dat deze feature je voorkeuren kan onthouden, maar nooit je identiteit kan achterhalen of delen met Apple of wie dan ook. 

Hoe dat precies in zijn werk gaat? Je verzoeken worden aan een willekeurige identificatiecode gekoppeld, niet aan jou of je Apple ID. Apple bewaart dus ook geen audio-opnamen van je verzoeken, tenzij je er zelf specifiek voor kiest om die wel te delen om Siri voor jou te verbeteren. 

Log in? Met Apple natuurlijk! 

‘Log in met Apple’ is een handige log-in manier voor apps en websites waarbij je meer controle behoudt over welke informatie je deelt. Apps zullen enkel je naam en e‑mailadres vragen, en Apple houdt niet bij wat je in een app doet en bouwt bijgevolg dus ook geen profiel van je op.

Je gezondheid gaat alleen jou aan

Jij bepaalt welke gegevens in de Gezondheid app komen te staan en met wie je ze deelt. Van je hartslag tot je menstruatiecyclus, alle gegevens zijn versleuteld en alleen toegankelijk met je toegangscode, Touch ID of Face ID.  

Wat met apps?

Apps in de App Store moeten zich aan strenge regels houden en worden ook eerst uitgebreid beoordeeld. Ze zullen bijvoorbeeld altijd toestemming vragen voor ze toegang krijgen tot je foto’s of locatie. Deze keuzes kun je bovendien in een later stadium altijd nog aanpassen. Zo blijf jij ten alle tijden de baas over wat je met wie deelt. 

Wat je koopt, is jouw zaak.

Welke dingen je waar koopt en hoe je ze hebt betaald, is gevoelige informatie. Als je Apple Pay gebruikt, wordt die informatie nooit door Apple gebruikt, verkocht of zelfs nog maar bewaard. 

Wanneer je een creditcard of bankkaart aan Apple Pay toevoegt, wordt daarvoor een uniek Device Account Number aangemaakt. De nummers van je creditcards en bankkaarten zijn dus verborgen voor Apple en er worden ook geen transactiegegevens bewaard die naar jou kunnen worden teruggeleid.

Apple devices zijn je beste vriend, zonder effectief iets van je te weten!

 

Linde
28 januari 2020
Door Linde