Terug naar overzicht

Monitor je cardioconditie met je Apple Watch

Linde
29 januari 2021
Door Linde

Switch: Apple Watch Cardioconditie

Vorige week haalden we al aan dat je Apple Watch de perfecte work-out buddy is. Maar wist je ook dat de Watch een essentiële rol kan spelen in het monitoren van je gezondheid? Zo kun je met iOS 14.3 en watchOS 7.2 in de Gezondheid-app van je iPhone zien hoe het gesteld is met je cardioconditie, een krachtige voorspeller van je algemene gezondheid.

Ontdek alle Apple Watches

“Cardioconditie wordt steeds meer erkend als krachtige voorspeller van de algemene gezondheid, en met deze update van watchOS 7 brengen we deze voorspeller binnen handbereik van nog meer mensen”, aldus Jeff Williams, COO van Apple. 

Wat is Cardioconditie?

VO2 max, ofwel de maximale hoeveelheid zuurstof die het lichaam kan verwerken tijdens een training of activiteit, is een maat voor je cardiorespiratoire conditie.

Sinds watchOS 7 kan Apple een betrouwbare inschatting maken van je cardiofitness aan de hand van constante metingen van je hartslag en activiteit. Dit is baanbrekend nieuws, gezien er normaal gesproken een klinisch onderzoek met gespecialiseerde apparatuur nodig is voor een vergelijkbare meting! 

Je kunt vanaf heden dus zien of je cardioconditie wordt geclassificeerd als hoog, bovengemiddeld, benedengemiddeld of onvoldoende met behulp van je Apple Watch en iPhone. Tijdens het classificeren worden jouw gegevens vergeleken met mensen van dezelfde leeftijdsgroep en geslacht, op basis van gegevens van FRIEND, de Fitness Registry and Importance of Exercise National Database. 

Cardioconditie inschakelen 

Let op: Zorg ervoor dat je devices watchOS 7.2 of nieuwer en iOS 14.3 of nieuwer hebben.

 1. Open de Gezondheid-app op je iPhone.
 2. Tik rechtsonderaan op Gegevens.
 3. Selecteer ‘Hart’ of ‘Ademhaling’.
 4. Zoek ‘Cardioconditie’ en open dit onderdeel.
 5. Scrol omlaag en selecteer 'Configureer' bij 'cardioconditieniveaus'.
 6. Volg de stappen op het scherm.
 7. Bevestig je gegevens en activeer de functie.

Verzamelde gegevens bekijken

In de Gezondheid-app van je iPhone kun je een overzicht bekijken van alle geregistreerde gegevens en zie je meteen of je waardes te laag, gemiddeld of hoog zijn. Belangrijk hierbij is om te melden dat het steeds om een schatting gaat. 

 1. Open de Gezondheid-app op je iPhone.
 2. Tik rechtsonderaan op Gegevens.
 3. Selecteer ‘Hart’ of ‘Ademhaling’.
 4. Tik op ‘Cardioconditie’.

Wil je meteen op de hoogte gebracht worden wanneer je VO2 max waarden te laag zijn? Schakel dan de bijhorende meldingen in via de Apple Watch-app > Mijn Watch > Hart > Schakel de optie 'Cardiofitnessmeldingen' in. 
 

Switch: Apple Watch Cardioconditie

Je cardioconditie, een krachtige voorspeller van je algemene gezondheid.

 

 

Linde
29 januari 2021
Door Linde