Terug naar overzicht

Safer Internet Day: Bescherm jezelf en je gezin online

Linde
9 februari 2021
Door Linde

Switch: Safer Internet Day

Vandaag is het Safer Internet Day! Deze wereldwijde campagne bestaat ondertussen ruim 16 jaar en streeft naar een beter, en vooral veiliger internet voor jong en oud.

We zijn het er allemaal over eens, het internet maakt ons leven stukken gemakkelijker. Jammer genoeg brengt het wereldwijde web ook heel wat gevaren met zich mee. Denk aan online scams om geld af te troggelen, hackers die er alles aan doen om je gegevens te bemachtigen. 

Onder het motto ‘better safe than sorry’ vind je hieronder tips om jezelf, en je naasten, optimaal te beschermen online! 

Bescherm je gezin online

Ga voor Linksys 

Dankzij het Linksys Tri-band WiFi (mesh) systeem geniet je overal in huis van een stabiel, razensnel WiFi-netwerk, een supersterk signaal én bescherm je jouw gezin online met Linksys Shield.

Ontdek het Linksys systeem

Linksys Shield 

Switch: Linksys Shield

Linksys Shield geeft je optimale controle over je netwerk en zorgt ervoor dat je jouw gezinsleden beter kunt beschermen tegen online risico's. Maar wat kun je precies allemaal doen met dit geweldige systeem?

 • Ouderlijk Toezicht: Maak van het internet een veilige plek voor je kinderen, zelfs wanneer je niet thuis bent. Beperk het internetgebruik voor specifieke apparaten of voorkom toegang tot ongewenste webinhoud door ongepaste websites te filteren of te blokkeren. 
 • Apparaatprioritering: Geef voorrang aan de apparaten waarvoor snelheid van groot belang is.
 • Gasttoegang: Creëer een apart WiFi-netwerk met wachtwoordbeveiliging voor maximaal 50 gasten.
 • Tijd voor het gezin? Met Linksys Shield pauzeer je simpelweg de internetverbinding in het hele huis. 

Je Wifi-thuiswerk controleren en beheren doe je heel eenvoudig vanop je iPhone of iPad met de Linksys-app!

Bescherm jezelf online

Ga voor sterke, unieke paswoorden

Dit is wellicht de meest logische, maar ook de belangrijkste regel waar je rekening mee moet houden online. We kiezen nog te vaak namen of verjaardagen, kortom gegevens die rechtstreeks aan jou gelinkt zijn, als wachtwoord. Dit is makkelijk te onthouden voor jou, maar daardoor ook makkelijk te achterhalen door cybercriminelen.

Neem dus de tijd om sterke wachtwoorden te verzinnen. Veel websites hebben tegenwoordig vereisten wanneer je een paswoord instelt. Is dit niet het geval? Houd dan deze basisregels in je achterhoofd:

 • Ga voor een wachtwoord dat lang genoeg is (minimaal 8 karakters) 
 • Gebruik ook hoofdletters en speciale tekens
 • Vermijd veelvoorkomende patronen, zoals het vervangen van ‘a’ door een ‘@’ of ‘e’ door een ‘3’. 
 • Stel, indien mogelijk, altijd tweefactorauthenticatie, of een andere variant, in. 

Wil je nog veiliger te werk gaan of heb je geen inspiratie voor een goed paswoord? Ga dan voor het ‘sterke wachtwoord’ dat Apple voorstelt wanneer je voor het eerst registreert op een nieuwe site. 

Stel updates niet uit

We drukken allemaal maar al te graag op ‘vraag morgen’, maar we kunnen het niet genoeg herhalen: stel systeemupdates niet zomaar uit. Deze zijn namelijk gemaakt om kleine bugs in het systeem te dichten en nieuwe beveiligingsmaatregelen te integreren. 

Zorg er dus voor dat je besturingssysteem up-to-date blijft en controleer regelmatig de privacyinstellingen van apps en vertrouwde browser(s).

Denk twee keer na voor je ergens op klikt

Hackers gaan steeds innovatiever te werk om persoonlijke data te achterhalen. Vaak proberen ze je te misleiden tot het downloaden van zogenaamde malware. Wees daarom altijd op je hoede bij online communicatie en denk twee, of drie, keer na voor je iets opent. Vermijd bijvoorbeeld het downloaden van apps die afkomstig zijn van een onbekende site. Krijg je een dubieuze mail? Stel jezelf dan volgende vragen:

 • Heeft de afzender een vreemd mailadres? 
 • Bevat de mail veel spelfouten? 
 • Wordt er gevraagd naar wachtwoorden of andere persoonlijke gegevens?

Vraag gerust raad aan iemand die je vertrouwt, of neem contact op met het desbetreffende befrijf via één van hun officiële kanalen, zoals de website of social media platformen.

Bescherm persoonlijke informatie

Denk eraan: elke foto of opmerking die je online plaatst, is er voor altijd. Zelfs als je het originele bericht verwijdert, ben je nooit 100% zeker dat er geen kopieën circuleren online. Onze raad? Plaats nooit iets online waarvan je niet wilt dat iedereen het kan/mag zien.


Samen voor een veiliger internet!

 

Linde
9 februari 2021
Door Linde