Terug naar overzicht

Augmented Reality in onderwijs: verkennen en beleven alsof je er zelf bij bent

Björn
18 februari 2020
Door Björn

augmented reality in de klas

Augmented Reality klinkt misschien futuristisch, maar is in feite een laagdrempelige tool die via apps op iPad al tal van toepassingen kent. Het maakt je lessen leuker, begrijpelijker en efficiënter.

Door gebruik te maken van Augmented Reality kunnen de leerlingen zich echt inleven in een bepaalde situatie. Het geeft hen extra informatie, ze krijgen een betere voorstelling van een object of kunnen dingen toevoegen aan de echte wereld. 

De iPad zorgt voor een complete AR-ervaring. De combinatie van het grote scherm, goede camera, sensoren … zorgt er voor dat je een optimale beleving krijgt. Maar waar kan je dit gebruiken in de lessen?

Wiskunde, wetenschappen en AR

Hoeveel leerlingen hebben geen moeite om zich iets voor te stellen in 3D? Met AR kun je objecten van alle kanten bekijken en er zelfs rond of doorheen wandelen. Op die manier kunnen leerlingen eigenschappen verkennen of zich beter voorstellen waarom een vaststelling kan leiden tot een altijd ware uitspraak: een eigenschap. Apps zoals Geogebra, meten, … zijn hiervoor uitermate geschikt.

Ook binnen andere domeinen kan AR nieuwe werelden openen. Denk maar aan 

  • De dissectie van een kikker
  • De anatomie of de studie van het hart 

Dankzij deze AR-apps kunnen leerlingen experimenteren, onderzoeken en zich verdiepen in een bepaalde context.

Geschiedenis, virtuele excursies en AR

Een geschiedenisles kun je mooi opbouwen met foto’s, authentiek bronnen of filmmateriaal. Zelf in een piramide kunnen wandelen en rondkijken zorgt voor een extra dimensie. Of even rondlopen in Parijs terwijl je gewoon in de klas bent: je brengt zo de echte wereld binnen in het klaslokaal of je kan je rond bewegen in de nieuwe wereld. Leerlingen kunnen zelf verkennen en informatie zoeken op plaatsen waar ze anders nooit zouden komen.

AR-Makr

Informatie toevoegen aan je eigen omgeving kun je ook op een creative manier doen. Het geeft leerlingen de mogelijkheid om zelf hun te verhaal vertellen en te creëren. Op die manier kunnen ze stappen vastzetten of wat in hun hoofd zit visualiseren zodat hun verhaal nog sterker wordt. Gratis apps zoals AR-makr zorgen dat de leerling onmiddellijk zelf aan de slag kunnen.

AR staat nog in zijn kinderschoenen, maar het biedt nu al ongeziene kansen binnen het onderwijs. Wil je meer te weten komen of zelf ondervinden hoe je kan werken met Augmented Reality? Schrijf je dan in voor Digital School Today en volg de workshop Augmented Reality.  

Bjorn Carreyn

Björn Carreyn is leraar en pedagogisch ICT-verantwoordelijke in Sint-Jozef Sint-Pieter -  Apple Distinguished School. Sinds 2013 is Björn Apple Distinguished Educator en hij behaalde het certificaat Apple Professional Learning Specialist.

 

Björn
18 februari 2020
Door Björn