Terug naar overzicht

Camera-app: creatief met composities

Dries
8 april 2019
Door Dries

camera-app

De gulden snede niet vergeten

Je camera op je onderwerp mikken tot het perfect in het midden staat? Daarmee zondig je tegen ‘de regel van derden’ en maak je meestal niet het allermooiste beeld. Volgens deze vuistregel moet je namelijk denkbeeldige lijnen trekken die door één derde en twee derde van de hoogte en de breedte lopen. Je krijgt zo vier snijpunten. Idealiter breng je je onderwerp op één van die snijpunten in beeld of laat je bijvoorbeeld de horizon samenvallen met één van de snijlijnen. Hulp nodig om zo’n evenwichtige compositie voor elkaar te krijgen? Dan kun je een raster op je scherm laten verschijnen, zodat je de snijpunten en -lijnen ziet op je iPhone-scherm. Kies bij ‘Instellingen’ voor ‘Camera’ en schakel de optie ‘Raster’ in.

Ontdek iPhone en iPad

De Camera-app is een standaard app voor alle iPhone- en iPad-modellen.

Ontdek iPhoneOntdek iPad

Gesloten of open kader?

Stel, je wil een kind fotograferen dat een ijsje eet. Dan kun je dat tafereel in een gesloten kader vangen, en alle elementen binnen beeld laten vallen. Maar je krijgt een mysterieuzer of gekker effect als je bewust een gedeelte van het onderwerp laat wegvallen, bijvoorbeeld door het kind maar vanaf de hals af te beelden. Zo laat je meer aan de verbeelding van de kijker over.

Let er verder op dat je geen gesloten gevoel opwekt door je onderwerp te dicht tegen de rand te laten ‘plakken’. Hou daarom wat voldoende ‘kijk- en hoofdruimte’ vrij. Fotografeer je bijvoorbeeld een vogel die naar rechts vliegt? Leg hem dan wat meer aan de linkerkant van je shot vast. Let bovendien op voldoende (maar ook niet té veel) hoofdruimte. Zorgen dat je niemands voeten per ongeluk afsnijdt in beeld is natuurlijk ook cruciaal!

Diepte en dynamiek in de camera-app

Lijnen in je beeld, zoals een rivier, een brug of een wolkenmassa, zijn handig om de kijker door je foto te leiden. Speel er gerust mee om te kijken wat het mooiste resultaat oplevert. Zo zorgen lijnen die op één punt in de foto samenkomen (convergerende lijnen) voor diepte. Diagonale lijnen zijn dan weer interessanter dan gewone horizontale en verticale lijnen, omdat ze dynamiek creëren.

Landschaps- of portretfotografie

De meeste iPhone-gebruikers maken verticaal foto’s of video’s, omdat ze hun toestel nu eenmaal ook zo gebruiken voor andere zaken. Maar natuurlijk loont het om je iPhone af en toe eens horizontaal vast te nemen om foto's te maken! Algemeen wordt de horizontale positie beschouwd als de standaard voor landschapsfotografie en de verticale voor portretfotografie.

Wil je promoties, tips en tricks ontvangen via mail?

Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief

* Verplichte velden

Dries
8 april 2019
Door Dries