Terug naar overzicht

Creatief in elke les

Nele
20 januari 2020
Door Nele

creativiteit met iPad op school

Een talent voor iedereen

De ene al wat meer dan de andere, maar iedereen heeft een portie creativiteit in zich: van woordkunstenaars of zangtalenten tot ontwerpers van fantastische meesterstukken. Het is onze taak, als leerkracht, om die creativiteit aan te wakkeren en te stimuleren.

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat creatieve expressie de betrokkenheid van leerlingen vergroot. Ze durven meer experimenteren en ontwikkelen hun eigen manier van uitdrukken. Op deze manier leren ze verbanden leggen die ze anders niet zouden zien. Dit zijn belangrijke skills die ook buiten school en in hun professionele toekomst meer en meer van pas komen.

Digitaal en creatief?

Creativiteit gaat veel verder dan tekenen of muziek maken. In deze digitale wereld krijgen we de kans om de diverse mogelijkheden van de iPad hierbij zinvol in te zetten. Dit laat leerlingen toe om - individueel of in teams- op andere manieren te communiceren, problemen op te lossen, leerstof te verwerken en te presenteren. 

Met behulp van tekst, audio, beeld, en zelfs Augmented Reality krijgen de leerlingen meer mogelijkheden om hun ideeën te vertalen, hun leren te personaliseren en creatief na te denken over de leerstof. Daarnaast worden ze uitgedaagd om samen te werken en hun leeruitkomst kritisch te evalueren.

Tools voor elke les

De iPad laat leerlingen toe om creatief aan de slag te gaan binnen jouw vak, maar ook vakoverschrijdend. De Camera app biedt eindeloze mogelijkheden die we kunnen integreren in een les Nederlands, Frans, Wiskunde of Muzische vorming.

Pages is naast een fantastische tekstverwerker ook een uitstekende tool lom de leerlingen tekst, beeld en audio samen te voegen of zelfs te verwerken tot een digitaal boek. Maak in Numbers een digitaal werkblad met autocorrectie, niet louter wiskundig als rekenblad, maar evengoed in een les wereldoriëntatie of Frans.Leer met de kinderen kleine animatiefilmpjes maken in Keynote of gebruik deze app als digitale fotozoektocht.

De greenscreen functie van iMovie verplaatst je naar een andere plek: verdwijn in een afbeelding van je boek, ga naast een bekend personage staan, verplaats je zelf naar een ander tijdperk,… Een presentatie wordt zo levensecht.Met Clips ontdekken we de mogelijkheid om razendsnel live video’s te monteren, ideaal als app om leerstof te presenteren.

Workshop voor leerkrachten

Wil je deze en andere tools van dichterbij leren kennen om er concreet mee aan de slag te gaan in de klas? Volg op Digital School Today de workshop “Creatief in elke les” en kom te weten hoe je ook in jouw les de iPad optimaal kan inzetten om de leermotivatie te verhogen en zo tot meer leerwinst kan komen.

 

Nele TillemanNele Tilleman is juf in het zesde leerjaar op basisschool Mozaïek Brugge. In haar klasgroep speelt de iPad een grote rol en is het de tool bij uitstek om in te zetten als differentiatiemiddel. Ze deelt haar eigen ervaringen en praktijkvoorbeelden tijdens diverse workshops over heel Vlaanderen. Sinds 2017 is Nele Apple Distinguished Educator en in 2019 werd ze Apple Professional Learning Specialist.

Nele
20 januari 2020
Door Nele