Terug naar overzicht

Diabetes on the run

Inez
28 december 2016
Door Inez

Eind juni 2016 lanceerde Maggie De Block, Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, een oproep voor proefprojecten met apps en mobiele toestellen. Een zet die veel interessante resultaten zal opleveren. Apps, kleine computerprogramma’s met beperkte functies, en mobiele toestellen zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven en met goede reden. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone dus waarom ze niet benutten in de gezondheidszorg?

Diabetes on the run

Apps in de gezondheidszorg, is dat wel gezond?

Met apps in de gezondheidszorg kunnen patiënten weer een deel het heft in eigen handen nemen, letterlijk en figuurlijk. Zo kunnen patiënten zelf op een gecontroleerde manier informatie over hun ziekte raadplegen en opvolgen of zoals Minister De Block het verwoordt in een algemeen persbericht:

“Apps en medical devices geven patiënten de mogelijkheid om hun gezondheid beter op te volgen en te laten opvolgen. Ze komen zo mee aan het stuur te staan van hun eigen gezondheid, als copiloot. Via deze pilootprojecten zullen we in de praktijk nagaan hoe we hun veiligheid en privacy daarbij optimaal kunnen garanderen.”

Minister De Block trekt 3,25 miljoen euro uit voor dit experiment, onder andere om de zorgverleners maar ook de patiënten binnen de 24 uitgekozen pilootprojecten vanaf 2018 te vergoeden. De Tijd meldt dat de overheid nodige lessen wil trekken uit de proefprojecten voor een bredere terugbetaling vanaf 2018. Daarnaast zouden er ook een regelgeving en een juridisch kader worden opgesteld voor mobile health.

Wat heeft Switch met diabetes te maken?

Het proefproject ligt Switch nauw aan het hart. Switch gelooft niet alleen in de toekomst van mobile health maar vindt het als MVO ook belangrijk actief in te zetten op alle aspecten van de samenleving, ook gezondheid. We zijn dan ook trots om aan te kondigen dat Diabetes on the run, het project waar Switch aan meewerkt, één van de gelukkige winnaars is.

Wat betekent dit echter voor Switch?

Switch gaat aan de 100 proefpatiënten iPads en beschermhoesjes leveren zodat de patiënten mee hun gezondheid kunnen monitoren van thuis uit. Switch zorgt ook voor het beheer van deze iPads en geeft een gratis opleiding aan de patiënten die het wensen. Met deze toepassingen in de gezondheidszorg, zo een team en zo een toestel, kan diabetes niet anders dan het op een loopje zetten.

Diabetes on the run

Graag meer Apple-tips in je inbox?

Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief

* Verplichte velden

Inez
28 december 2016
Door Inez