Terug naar overzicht

Maak eens een digitale nieuwjaarsbrief met je leerlingen: 3 inspirerende voorbeelden

Ciska
12 december 2017
Door Ciska

een nieuw huis voor de muis

Wil je eens wat anders dan de traditionele nieuwjaarsbrieven? Met een iPad kan je heel wat leuke alternatieven maken waarmee je leerlingen hun familie kunnen verrassen! Uit onderstaande voorbeelden kunnen creatieve leerkrachten nog wat inspiratie halen in de eindspurt naar het nieuwe jaar. 

Voorbeeld 1: Digitale Collage

(klik op de foto's in de collage voor een leuke verrassing!)

Gebruikte Apps: 

Hoe begin je eraan? 

Laat de leerlingen een collage maken met Pic Collage. Deze kan je gemakkelijk exporteren naar je fotobibliotheek. Als je de collage afprint en je laat de leerlingen nog een mooie kader knutselen heb je een originele knutsel-meets-digital nieuwjaarsbrief.

Wil je toch nog een stapje verder gaan op de digitale weg? Zet de collage dan in Bookwidgets en vraag dat de leerlingen hier gepaste links, teksten enzovoort bij zoeken. Zo komt er bij elke foto een pop-up tevoorschijn met een leuke boodschap, filmpje, foto, …

Voorbeeld 2: Teken een nieuwjaarsfilmpje

Gebruikte Apps: 

Hoe begin je eraan?

Deze is ideaal om mee aan de slag te gaan met de allerkleinsten. Maak op voorhand een duidelijk stappenplan van alle tekeningen die je verwacht van de kinderen. Als dit voor hen nog te moeilijk is, kan je ook zelf de tekeningen voorzien die je leerlingen enkel nog moeten inkleuren en waar ze eventueel iets persoonlijks aan kunnen toevoegen. Zorg dat je van elke stap apart een afbeelding hebt.

Alle tekeningen klaar? Dan kan je nu aan de slag in Explain Everything! Plaats elke stap in een aparte dia. Laat de kinderen de tekst inspreken en voeg eventueel nog wat leuke extra items toe. Wanneer je filmpje klaar is kan je het eenvoudig exporteren naar de fotobibliotheek van de iPad. Van daaruit kan je ze verpreiden naar de ouders. Je kan zelfs een qr-code maken die de ouders maar moeten inscannen om hun oogappel te zien schitteren als YouTube-ster. 

Voorbeeld 3: Nieuwjaarsboekje.

Deze verdient zeker een extra centje! ;-)

Gebruikte Apps: 

Hoe begin je eraan?

Laat de kinderen ludieke foto’s van zichzelf maken in het thema Nieuwjaar. Voorzie hiervoor wat leuke verkleedattributen. 

Laat hun creatieve geestjes volledig los op het tekenen in Paper by FiftyThree. In deze app kan je intuïtief tekenen en heb je heel wat mogelijkheden (verschillende soorten pennen, kleuren, ...). Kleine tip: een pennetje helpt wel om te tekenen.  Vind je dit wat omslachtig of heb je in je klas nog niet zo veel iPads? Laat je leerlingen dan gewoon op papier tekenen en maak foto’s van deze kunstwerkjes. Ook zo hebben de tekeningen al een leuk effect in het nieuwjaarsboek. 

Als je materiaal klaarstaat kunnen de kinderen aan de slag om hun boek in elkaar te steken. Willen ze een klassieker boekje? Of gaan ze voor een strip? Alles is mogelijk in deze Book Creator.

Zijn de leerlingen tevreden met het resultaat? Zorg er dan voor dat iedereen hun boekje kan lezen.  Deel ze via ePub, in iBooks, als pdf of zelfs via de een link die de ouders op hun FaceBook-pagina kunnen posten.  

 

Wij zijn heel benieuwd naar jullie digitale kijk op nieuwjaarsbrieven. Veel succes! 

Ontvang je graag meer Macademie tips?

Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief

* Verplichte velden

Ciska
12 december 2017
Door Ciska