Terug naar overzicht

ECG-app en meldingen bij onregelmatig hartritme nu beschikbaar voor Apple Watch Series 4.

Britt
3 april 2019
Door Britt

Apple_watch_blog_1140x800

Toen vorig jaar de Apple Watch Series 4 werd aangekondigd bevatte deze een fantastisch nieuwe feature nl. de vernieuwde hartslagsensor én de mogelijkheid om een elektrocardiogram te maken. Deze functie was initieel enkel beschikbaar in de VS. Maar nu is er goed nieuws! Sinds vorige week is de ECG-app beschikbaar in Europa voor Apple Watch Series 4 als deel van een gratis update naar WatchOS 5.2. Wat wil dit nu precies zeggen? We leggen het graag even uit.

Een gerust hart dankzij Apple Watch

Gebruikers van de Apple Watch Series 4 kunnen nu dankzij de ECG-app op hun pols een elektrocardiogram maken en hun hartritme meten. Hiermee kunnen zij hun arts van belangrijke informatie voorzien. Apple Watch kan nu op de achtergrond het hartritme controleren en meldingen sturen wanneer het hartritme van de gebruiker onregelmatigheden vertoont. 

De meest voorkomende hartritmestoornis “atriumfibrilleren” of afgekort AFib kan dankzij deze features vroegtijdig worden gesignaleerd. Veel mensen die deze aandoening hebben zijn zich daar namelijk niet van bewust, Apple Watch kan dus wel degelijk je leven redden!

Apple Watch Series 4

De ECG-app en hartritme meldingen zijn beschikbaar voor Apple Watch Series 4. Ontdek het volledige gamma.

Apple Watch Series 4

ECG-app gebruiken 

Klinkt allemaal fantastisch, maar hoe werkt dit nu precies? De nieuwe elektroden in de Digital Crown en achter op de kast van Apple Watch Series 4 werken samen met de ECG-app om een elektrocardiogram te maken. Om een ecg te maken start je de ECG-app op en houd je je vinger op de Digital Crown. Doordat je je vinger op de Digital Crown zet, sluit je het circuit en worden de elektrische signalen van je hart geregistreerd. Na 30 seconden wordt bepaald of je hartritme normaal is of niet. De ecg’s die je maakt worden steeds veilig bewaard in de Gezondheid-app op je iPhone. Al deze gegevens kan je vervolgens in de vorm van een pdf naar je arts sturen.

extra_image_ecg

Ook nuttig voor gebruikers van eerdere modellen

Ook gebruikers van eerdere Apple Watch modellen zullen baat hebben bij de update naar WatchOS 5.2. Gebruikers van Apple Watch series 1 of nieuwer zullen meldingen ontvangen bij een onregelmatig ritme dankzij de optische hartslagsensor. Indien er binnen een tijdspanne van 65 minuten tijdens vijf controles een stoornis wordt geconstateerd, krijgt de gebruiker hiervan een melding. Let op: De ECG-app vereist watchOS 5.2 of hoger en iOS 12.2 of hoger, en is niet bedoeld voor gebruikers jonger dan 22 jaar.

Meten is weten maar niet genezen

De features voor het hart zijn zeer nuttig bij het opsporen van eventuele aandoeningen. Zeker voor hartpatiënten kan deze app nuttige informatie verschaffen voor de behandelende arts. Echter mag men er niet van uit gaan dat de Apple Watch Series 4 en de ECG-app hetzelfde kunnen dan medische apparatuur. Krijg je dus een melding op je Apple Watch, neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts.

Gebruikers worden hierover geïnformeerd wanneer ze de functies voor het hart willen gaan gebruiken. Men wordt door het configuratieproces geleid met details over wie deze features kan gebruiken, wat de features wél en niet kunnen, welke resultaten men kan verkrijgen en hoe deze resultaten moeten worden geïnterpreteerd. Ook krijg je duidelijke instructies over wat je moet doen als je symptomen voelt waarbij dringende medische hulp nodig is.

Bron: Apple newsroom


Wil je als eerste op de hoogte blijven van nieuwe Apple producten en diensten!

Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief

* Verplichte velden

Britt
3 april 2019
Door Britt