Terug naar overzicht

iOS 14: alle vernieuwingen op een rijtje

94
17 september 2020
Door 94

iOS 14

Sinds 16 september kunnen we allemaal integraal de nieuwste software-update van het iPhone besturingssysteem downloaden! Zoals reeds bekend werd gemaakt tijdens de WWDC 2020 in juni, bevat deze nieuwe versie heel wat nieuwigheden waaronder de grootste update ooit voor het beginscherm.

Wij zetten alle  grote veranderingen nog eens op een rijtje, zodat je helemaal up-to-date bent! 

Appbibliotheek

Het vernieuwde beginscherm bevat een Appbibliotheek, een verzameling van al je apps op één scherm. Deze vind je achter de laatste pagina op je beginscherm. De Appbibliotheek is een superhandige manier om door al je apps te navigeren! Daarnaast zal het ook mogelijk zijn om specifieke beginschermen te verbergen. Zo kun je dus pagina’s (tijdelijk) verbergen die je bijna nooit nodig zonder de apps die erop staan van je toestel te verwijderen.

iOS 14 Appbibliotheek

Widgets 

De tweede grote vernieuwing die te maken heeft met je beginscherm zijn de Widgets. Deze geven gebruikers in één oogopslag de laatste informatie over werk, sport, entertainment etc. en kunnen in verschillende formaten op elke pagina van je beginscherm worden vastgezet.

Gebruikers kunnen daarnaast een zogenaamde Smart Stack maken, een verzameling van widgets. Apple laat de juiste widget op een slimme manier naar boven komen, afhankelijk van tijd, locatie of activiteit. 

iOS 14 Widgets

Oproepen & Siri

Inkomende oproepen en interacties met Siri vullen vanaf iOS 14 niet meer je volledige scherm, maar verschijnen in een compact strookje bovenaan. Concreet betekent dit dat gebruikers hun iPhone gewoon kunnen blijven gebruiken tijdens een oproep. Een bijzonder welkome vernieuwing voor velen!

iOS 14 Oproepen & Siri

Berichten

Ook de Berichten-app van iPhone kreeg een broodnodige update. Hierdoor gaat app de concurrentie aan met andere alternatieven als Whatsapp of Telegram. Zo kun je dankzij iOS 14 onder andere conversaties bovenaan je berichtenlijst vastzetten, conversaties personaliseren door een groepsfoto in te stellen, iemand vermelden in een gesprek om zijn/haar aandacht te trekken in een groepsgesprek en meldingen uitschakelen voor een gesprek tenzij iemand jou vermeldt en nog zoveel meer!  

iOS 14 Berichten

Privacy 

Een iOS-update betekent niet alleen nieuwe functies, maar ook verbeterde privacy feautures. Dit jaar zijn er meer verbeteringen op dit gebied dan ooit, ontwikkeld met oog op meer transparantie en controle. Zo zie je onder andere wanneer je camera of microfoon actief is en zijn er diverse verbeteringen op vlak van het delen van foto’s of je locatie.  

iOS 14 Privacy

Andere features in iOS 14

  • Met Apple Kaarten is het in iOS 14 makkelijker dan ooit om te navigeren en te verkennen dankzij nieuwe aanwijzingen voor fietsers, routebepalingen voor elektrische voertuigen en speciale stadsgidsen in een select aantal steden. 
  • Siri weet steeds meer en kan antwoord geven op ingewikkelde vragen door het internet af te zoeken. 
  • Safari bevat een knop voor privacyrapporten, waar gebruikers makkelijk kunnen zien welke trackers van welke sites worden geblokkeerd.
  • Je AirPods schakelen naadloos tussen Apple devices dankzij automatische devicewisseling.
  • Zoek mijn ondersteunt vanaf iOS 14 ook devices en accessoires van andere fabrikanten, zodat gebruikers naast hun Apple devices ook andere belangrijke devices kunnen terugvinden. 
  • Gezondheid heeft nu een Gezondheids-checklist, een centrale plaats om gezondheids- en veiligheidsfeatures te beheren, zoals SOS-noodmelding, Medische ID, Valdetectie etc. 
  • Vertalen is een van de beste apps om conversaties te vertalen en biedt snelle en natuurlijke vertalingen voor gesproken en geschreven tekst in elf verschillende talen.

Conclusie

Heel wat veranderingen dus! Belangrijk om te weten is dat je iOS 14 kunt installeren op een iPhone 6s of nieuwer, iPhone SE, iPod Touch 7e generatie of nieuwer. iPadOS 14 wordt op zijn beurt ondersteund door de iPad 2017 of nieuwer, iPad Air 2, iPad Air 2019, iPad mini 4 of nieuwer en alle iPad Pro modellen. 

94
17 september 2020
Door 94