Terug naar overzicht

Pakkende presentaties maken met Keynote

Vicky
13 oktober 2017
Door Vicky

Vrouw maakt presentatie op Mac

Voel je stilaan die deadline naderen voor die presentatie van dat grote schoolproject? Of binnenkort een belangrijke sales pitch gepland voor een klant? Hoe doorwinterd je als spreker ook bent, een presentatie geven is altijd een klein beetje sterven. Ondersteund door een sexy, visuele voorstelling sta je al gauw een pak zelfverzekerder voor je publiek én blijft je boodschap beter hangen. Stap eens af van de klassieke PowerPoint keuze en gebruik deze keer Apple’s presentatietool ‘Keynote’. Een erg visuele tool met een lage instapdrempel die je je in een mum van tijd eigen maakt. We geven je enkele tips mee!

Vind je Keynote niet terug bij de programma’s op je Mac? Geen probleem, je kan deze hier gratis downloaden. Er bestaat ook een app voor iOS. Handig want bij die laatste kan je vanop afstand tegelijkertijd met collega’s of medestudenten aan je presentatie werken.

Onze tips!

Teken op voorhand een schets uit

Maak op voorhand een leidraad van wat je wil vertellen en hoe je dat juist in beeld wil brengen. Houd daarbij steeds je publiek in het achterhoofd en denk vooral ook na wat je juist wil bereiken. Die schets maakt vrij snel duidelijk hoeveel en welke soort slides je nodig hebt.

Heb je al wat tekst en afbeeldingen klaar staan? Verzamel alles op voorhand zodat je de info en visuals vlotjes kan toevoegen zodra je begint aan de opmaak.

Keynote maakt van iedereen een designer

Geen kaas gegeten van layout? Geen probleem! Apple Keynote heeft een 30-tal mooie templates ter beschikking. En in de App Store vind je er nog meer, bv. deze. Je eerder gemaakte schets maakt de keuze meteen een pak eenvoudiger.

Schermafbeelding Keynote templates

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden

Probeer zo veel mogelijk te denken in beelden. Keynote is een visuele tool, gebruik die daar dan ook naar. Met een pakkend beeld of eyecatcher prikkel je je publiek en grijp je meteen de aandacht. Zodat ze volop naar jou luisteren en veel meer zaken zullen oppikken. Gebruik dus gerust schermvullende foto’s en video’s en probeer daarbij niet in clichés te vervallen. Spreek je over ‘veiligheid’ in de context van bedrijfsgegevens? Wat denk je van een schermvullend beeld van een bergbeklimmer die zijn musketon vastgespt? Voor beeld en tekst combi’s zijn Keynote’s hulplijnen ook handig om teksten en beelden mooi te aligneren. Gedaan met presentaties die er rommeling uitzien!

Schermafbeelding Keynote guidelines

Probeer niet te vervallen in het typische Powerpoint slide-gevoel vol opsommingen. Keep it simple! Je publiek heeft immers sneller de tekst op je slides gelezen dan jij ze kan vertellen. Wat jij vertelt wordt dan beschouwd als een herhaling met als gevolg dat de aandacht van het publiek meteen verzwakt. Gebruik maximaal 3 opsommingen. Je kan bijvoorbeeld ook gewoon een kernwoord weergeven en daarrond je verhaal breien.

Of waarom geen relevante quote gebruiken? Die kan je verhaal aanzienlijk versterken!

Gebruik de animaties doordacht

Je zal merken dat Keynote enkele mooie overgangen en animaties in petto heeft die je boodschap kunnen pimpen. Bekijk ze allemaal eerst even aandachtig en voeg ze daarna pas zorgvuldig toe waar ze volgens jou ook een meerwaarde betekenen voor je presentatie.

Toch nog specifieke vragen? Bij aankoop van een Mac krijg je bij Switch een voucher waarbij je een gratis workshop kan volgen in onze Macademie. Ontdek het aanbod workshops hier

Ontvang je graag meer Macademie tips?

Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief

* Verplichte velden

Vicky
13 oktober 2017
Door Vicky