Terug naar overzicht

Schermafbeeldingen maken op je iPhone, Mac en Apple Watch

Vicky
20 maart 2019
Door Vicky

schermafbeeldingen maken

Schermafbeelding maken op je iPhone

Heb je een iPhone X of een nieuwere versie? Druk om een schermafbeelding te maken tegelijk de knop aan de rechterkant van het toestel en de volumeknop (om je toestel luider te zetten) aan de linkerkant in. Zodra je loslaat, krijg je een miniatuurscherm te zien in de linkerbenedenhoek. Ben je de trotse eigenaar van een iPhone 8 of ouder? Hou de knop vanboven of de knop opzij en de thuisknop tegelijk ingedrukt – et voilà, je hebt je screenshot.

Mac: (een deel van) je scherm vastleggen

In macOS Mojave druk je op Shift-Command (⌘)-5 om alle regelaars te zien waarmee je (een deel van) je scherm kunt vastleggen. Klik op de afbeelding van het schermpje tussen de regelaars. Je muis verandert nu in een camera-icoontje. Klik daarmee op een willekeurig scherm om het vast te leggen, of op een venster als je alleen dit venster wil capteren. Liever een deeltje van je scherm vastleggen? Klik dan op het vierkant in stippellijntjes bij de regelaars en sleep het rond het deel van je scherm dat je wil vastleggen. Kies voor ‘leg vast’, en je bent er.

Een screenshot met je Apple Watch

Om een schermafbeelding met je Apple Watch te maken, moet je die mogelijkheid eerst instellen. Ga naar de Apple Watch-app op iPhone, kies voor ‘Mijn Watch’, vervolgens voor ‘Algemeen’ en tot slot voor ‘Schakel schermafbeeldingen in’. Als je daarna een vinger zet op de Digital Crown en een andere op de zijknop, dan licht je scherm op. Je hebt nu een screenshot gemaakt die in de Foto’s-app op je iPhone zit!

Je (groot)moeder op weg helpen

Krijg je telefoon van je zenuwachtige (groot)moeder omdat ze problemen heeft met haar iPhone? Je kunt haar gerust vanop afstand helpen. Laat gewoon via screenshots of een screenrecording zien wat je aantikt en stuur dit door. Geen idee hoe je zo’n screenrecording maakt? (We zullen het niet tegen je (groot)moeder vertellen!) Ga naar ‘Instellingen’, kies voor ‘Bedieningspaneel’ en ‘Pas regelaars aan’. Tik daarna op het groene plusje naast ‘Schermopname’. Op een iPhone X (of nieuwer) en een iPad met iOS 12 (of nieuwer) veeg je omlaag vanaf de rechterbovenhoek van je scherm. Oudere modellen vragen om een veegje vanaf de onderkant van het scherm naar omhoog. Druk op  en op ‘Microfoon’. Nadat je op ‘Start opname’ hebt gedrukt, ben je vertrokken.

Tip: screenshots zijn ook handig om softwareprobleem aan te geven en te communiceren met een technische dienst!

Wil je promoties, tips en tricks ontvangen via mail?

Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief

* Verplichte velden

Vicky
20 maart 2019
Door Vicky