Terug naar overzicht

Studenten en hun Mac: twee handen op één buik

Vicky
30 augustus 2018
Door Vicky

Wie studenten zegt, zegt nieuwsgierigheid, creativiteit en natuurlijk een flinke dosis fun – allemaal begrippen die ook perfect passen bij de Apple-toestellen waarop ze zo ijverig tokkelen tijdens én na de les. Werden de studenten verliefd op het design van hun Mac, iPad, Apple Watch of iPhone? Of vielen ze als een blok voor bepaalde functies waarmee het schrijven van hun thesis een fluitje van een cent werd? Bij gebrek aan een glazen bol, trokken we naar de Leuvense studentenbuurt om het hun gewoon zélf te vragen. Maak kennis met Maïthé, Nils en Simon!

macbook voor studenten

Maïthé: “Batterijduur om u tegen te zeggen”

Maïthé zit in haar laatste jaar van de tweejarige master in de economie, het recht en de bedrijfskunde – wat natuurlijk betekent dat ze een thesis te schrijven heeft! Daarvoor viel de studente terug op haar trouwe MacBook Air. “Het toestel is al drie jaar oud, maar de batterij gaat nog de hele dag mee”, zegt ze. Maïthé neemt haar Mac dus zonder problemen mee naar de bibliotheek om opzoekingswerk te doen en te schrijven, of naar de les om notities te nemen: “Met zijn 11-inch scherm neemt mijn Mac amper plaats in. En hij is superlicht; ik kan hem in eender welke tas kwijt.”

De studente vindt de interactieve hoeken en de Multi-Touch-bewegingen op haar MacBook erg handig. Zo roept ze haar actieve vensters bijvoorbeeld standaard op door met vier vingers naar beneden te vegen. Ook stelt ze het op prijs dat ze haar Word-bestanden snel naar pdf kan converteren. Naast haar MacBook heeft Maïthé een iPhone SE, die perfect samenwerkt met haar laptop. “Foto’s overzetten is bijvoorbeeld op een-twee-drie gebeurd: de verbinding is prima, en je hoeft er niet naar om te kijken.”

switch back 2 school

Nils: “Supervlotte integratie met iPhone en Apple Watch”

Wat een student handelsingenieur in de beleidsinformatica zoal met Apple-producten aanvangt? Dat vroegen we aan Nils, die in zijn derde bachelor zit. Onder meer bij vakken als ‘software-ontwerp’ komt zijn MacBook goed van pas: “Ik gebruik mijn Mac op school om te programmeren en te noteren tijdens de les”, vertelt hij. Maar niet alleen voor zijn studies doet Nils een beroep op het toestel: “Ik werk ook veel met mijn Mac in mijn vrije tijd, onder meer om foto’s te bewerken. Daarnaast speel ik gitaar, en daarvoor zit er standaard heel veel makkelijke software bij zo’n MacBook. Ik neem er bijvoorbeeld mijn muziek mee op. ”

Nils vindt zijn MacBook vooral een heel betrouwbaar toestel. “Ik weet dat ik erop kan rekenen en geen uren ga moeten wachten op updates”, legt hij uit. “Bovendien gaat de batterij superlang mee. Ik kan heel de dag met mijn Mac naar de les gaan en er ’s avonds nog even vlot mee werken in de bib, zonder dat ik een lader hoef mee te nemen.”

Als Apple-fanaat heeft Nils ook een iPhone en een Apple Watch. “Wat ik bijvoorbeeld handig vind,” verduidelijkt hij, “is dat ik met mijn Apple Watch mijn MacBook automatisch kan ontgrendelen. De toestellen zijn aan elkaar gelinkt, dus hoef ik geen wachtwoord in te geven als ik mijn Mac openklap. Ik kan direct beginnen werken.” En Nils is niet de enige iPhone-fan van de familie: met zijn ouders communiceert hij via iMessage, terwijl hij met zijn vrienden WhatsApp-berichten stuurt. “Ik ben iemand die heel vlot bereikbaar is met mijn iPhone. En mijn vrienden weten dat” (lacht).

macbook voor school

Simon: “Eerst een heleboel iPods versleten”

Simon, die zijn laatste jaar burgerlijk ingenieur net afwerkte, heeft naar eigen zeggen een verleden met Apple. “Ik had op mijn elfde al een iPod, en nu ben ik er drieëntwintig (lacht). Vandaag werk ik voornamelijk met mijn iPad en Mac.” Simon houdt van de creatieve programma’s op zijn Mac en maakt er onder meer muziek mee. Zijn iPad haalt hij vooral tijdens de les boven (“om notities te nemen”) en ’s avonds in bed of in de zetel (“om rustig nog iets te bekijken”). De twee toestellen werken bovendien vlot samen, vindt hij: “Als je een tabblad open hebt op de Mac, kun je gewoon verder lezen op de iPad.”

De toekomstig burgerlijk ingenieur schreef zijn thesis op heel veel verschillende plaatsen, van de bib tot de koffiebar. “Dan is het makkelijk dat de toestellen zo mobiel zijn, en dat ik ook nog wat sociaal contact had, ondanks de lange schrijfsessies.” Simon kent zijn Mac en iPad intussen door en door: “Er zijn heel veel mogelijkheden om dingen makkelijk te personaliseren, en ik weet alles perfect staan.”

Ondek als eerste wat Switch voor studenten doet!

Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief

* Verplichte velden

Vicky
30 augustus 2018
Door Vicky