Terug naar overzicht

Switch steunt het Rode Kruis en Asielcentrum Linkeroever

Dries
24 mei 2016
Door Dries

Het asielcentrum van het Rode Kruis Linkeroever in Antwerpen is een regulier centrum: anders dan de noodcentra, die er met de recente vluchtelingenkwestie tijdelijk zijn bijgekomen, is dit asielcentrum permanent. Voor het in 1999 als gevolg van de Kosovo-crisis een asielcentrum werd, was dit een internaat van de Zeevaartschool. Het centrum biedt plaats aan 240 asielzoekers, er werken 31 vaste medewerkers en nog eens 40 vrijwilligers springen bij.

Switch steunt het Rode Kruis en Asielcentrum Linkeroever

Bed, bad en brood voorzien is de hoofdopdracht. Daarnaast proberen de medewerkers ook bijzondere zorgen te detecteren en zoeken ze waar nodig psychosociale ondersteuning. Over de asielprocedure geven ze informatie, geen advies.

“Voor wie in ons land aankomt is dit feitelijk hun eerste ‘thuis’ en dat proberen we ook waar te maken.”

— Jan Hertoghs, Centrumverantwoordelijke

Iedereen draagt zijn steentje bij

Een steentje bijdragen kan vele vormen aannemen. In het internetlokaal van het Asielcentrum Rode Kruis Linkeroever staan vier iMacs van Switch, op het bureau van de vrijwilligers staat er nog een. En waar het draadloze netwerk tot voor kort slechts één vleugel van het gebouw van internet voorzag, is dat nu uitgebreid.

Neen, het centrum is geen reguliere klant van Switch, dit is een blijk van appreciatie op Switch’ manier. Met deze infrastructuur wilde Switch heel concreet het werk dat de vzw Rode Kruis hier doet steunen. Dit is maatschappelijk verantwoord ondernemen in de praktijk.

Francesca Vanthielen vroeg het gewoon

Dat Switch hier bij betrokken is geraakt komt dankzij het doortastend handelen van een van de vrijwilligers van het asielcentrum: Francesca Vanthielen. Francesca kende Switch als Apple Premium Reseller. Enkele uren van frustratie en gefoeter op de IT-infrastructuur aan de desk van de vrijwilligers in het centrum, deed haar de vraag stellen: kan en wil Switch iets doen? Ja, dus.

Switch steunt het Rode Kruis en Asielcentrum Linkeroever

Immoweb e.a.

Elke week dragen Francesca en haar collega-vrijwilligers hun steentje bij op de ‘Exit’, waar mensen van het asielcentrum die een verblijfsvergunning kregen worden geholpen bij het zoeken naar een woning. In principe moeten die mensen binnen de twee maanden na toekenning van de vergunning het asielcentrum verlaten. Een huis zoeken om op eigen benen te staan, is evenwel geen evidentie. Voor veel mensen is de hulp van iemand lokaal onmisbaar, bv. omdat ze de taal niet machtig zijn.

“Vijftig telefoontjes doen, één afspraak vastkrijgen, dat is de realiteit. Het mag voor ons een druppel op een hete plaat lijken, voor die mensen is er op dat moment niets belangrijker.”

— Francesca Vanthielen

Francesca en haar medevrijwilligers wijden uren aan het afbellen van huiseigenaars die een woning te huur hebben. Het web is voor de vastgoedmarkt hét platform, online zoeken is dus de boodschap. Een stabiele computer en internetomgeving zijn een reële hulp.

Communiceren, spelen, leren

Niet alleen voor de administratieve ondersteuning is stabiel materiaal essentieel, ook voor de bewoners is de computer de poort naar de wereld. De computer dient verschillende doeleinden. Skypen, Facebook en film(pje)s zijn populair, de computer als communicatiemiddel en als bron van ontspanning.

“Voor een correct gebruik van ons IT-lokaal en dus van de vier iMacs hebben we een procedure ingesteld. Er zijn vaste openingsuren en wie een computer wil gebruiken, moet die boeken. De muizen van de iMacs zijn op het secretariaat af te halen en daar terug te brengen. Iedereen hier heeft een persoonlijke badge, die dan in pand gegeven wordt.”

— Jan

De computervaardigheid verschilt erg tussen de bewoners. Voor sommigen heeft die geen geheimen, voor anderen is het Latijns alfabet al een hindernis. Jan: “Het zit erin dat we met dit materiaal meer gaan kunnen doen met ons computerlokaal. Computerlessen zijn een mogelijkheid, dan moeten we daar vrijwilligers voor zien te vinden.” Het mag een hint zijn.

Switch steunt het Rode Kruis en Asielcentrum Linkeroever

Plaats gewonnen

Vier performante iMacs is een hele vooruitgang, maar voor meer dan 200 mensen lijkt het niet veel. Jan: “Anders dan vroeger hebben mensen een telefoon of tablet – dat versterkte draadloos netwerk is maar schijnbaar onzichtbaar. Zie je die man daar? Vroeger zat hier niemand want hier was geen bereik.” Het leven in een asielcentrum, het kan heel herkenbaar zijn.

Wat kan jij doen voor het Rode Kruis?
Word vrijwilliger, steun financieel, volg een opleiding of geef bloed →

Graag meer Apple-tips in je inbox?

Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief

* Verplichte velden

Dries
24 mei 2016
Door Dries