Terug naar overzicht

Think Pink-actie van Switch: dicht bij huis voor HR-manager Carl en zijn dochter Sarah

Britt
12 november 2018
Door Britt

Think Pink en Switch

Carl Praet, HR-manager bij Switch, weet sinds 1994 dat hij drager is van het BRCA-1-gen. Dat gen verhoogt bij mannen het risico op borst- en prostaatkanker, en doet bij vrouwen de kans op eierstokkanker toenemen met 20 tot 40% en de kans op borstkanker zelfs met 60 tot 80%. In 2014, toen ze net afgestudeerd was, liet zijn dochter Sarah zich testen. “Ik was drager. Dat is hard aangekomen.” We spraken met vader en dochter in het kader van de Warmste Week-actie van Switch*waarbij heel de maand november 1% van de Mac-verkoop naar Think Pink gaat. Carl: “Ik voel me schuldig omdat ik het gen aan Sarah heb doorgegeven. Daarom ben ik blij dat ik via mijn werk iets kan bijdragen aan de bewustwording rond kanker.”

Stamboomonderzoek brengt gen aan het licht

Carl ontdekte haast bij toeval dat hij drager was van het BRCA-1-gen. “Een van mijn nichten, een verwoed verzamelaarster van bidprentjes, had een stamboomonderzoek gedaan,” steekt hij van wal. “Daaruit bleek dat er aan mijn grootmoederskant opvallend veel vrouwen op jonge tot zeer jonge leeftijd zijn overleden.” Een specifiek gen bleek uiteindelijk de boosdoener, en Carl liet zich testen. Na een jaar kreeg hij de diagnose. Toch besloten hij en zijn vrouw om hun kinderen niet meteen te laten testen. “Sarah was zes. Wat hadden we kunnen doen? Tegenwoordig wordt de test pas gedaan vanaf de leeftijd van 18 jaar.” 

Geen tikkende tijdbom

Toen Sarah tien jaar later ook drager bleek, moest ze even slikken. “Het is natuurlijk niet leuk te horen dat je erfelijk belast bent. Maar nu voelt het aan alsof ik geluk heb dat ik het weet. Net omdat ik me sinds de diagnose twee keer per jaar laat screenen.”  

Angelina Jolie en radiopresentatrice Ann Reymen, die ook getuigden over het feit dat ze drager zijn van het borstkankergen, lieten een preventieve borstamputatie uitvoeren. Sarah sprak er met haar artsen over, maar besliste om het voorlopig niet te doen, omdat ze heel goed wordt opgevolgd. “Ik heb niet het gevoel dat ik op een tikkende tijdbom leef,” verklaart ze. Maar Sarah wil wel koste wat het kost vermijden dat ze het BRCA-1-gen zou doorgeven aan haar kinderen. “Als er in de toekomst een kinderwens is, kies ik voor in-vitrofertilisatie. Ik zal ook na de geboorte van mijn kinderen mijn eierstokken laten verwijderen.”  

Belang van vroegtijdige screening

Met hun getuigenis hopen Carl en Sarah anderen aan te sporen om zich te laten testen. “Dat is onze motivatie,” besluit Carl. Switch koppelt daar bovendien een mooie actie aan, want elke vrijdag van de maand november kun je preventief naar je Mac te laten kijken tijdens de gratis health checks. Een MRI of Mac Resource Inspector brengt eventuele problemen vroegtijdig aan het licht – én je krijgt tips om ze aan te pakken.

Ontvang je graag meer info over acties?

Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief

* Verplichte velden

* Actievoorwaarden: Switch behoudt zich het recht voor de actie te allen tijde te wijzigen. Actie geldig van 05/11/2018 tot en met 30/11/2018. Tijdens de actie ontvangen de klanten 4% korting op Mac en doneert Switch 1%  van de verkoopprijs aan Think-Pink vzw. Actie geldig op standaard Mac-modellen op voorraad, niet geldig op Built To Order modellen. De actie is niet geldig op de MacBook Air van de vorige generatie (artikels MQD32FN/A en MQD42FN/A). Niet cumuleerbaar met andere acties en kortingen. Actie geldig in onze winkels én op de online webshop.

Britt
12 november 2018
Door Britt