Terug naar overzicht

Bye bye, overbelichting: tips voor de ideale belichting van je iPhone-foto’s

Vicky
5 april 2019
Door Vicky

iPhone foto’s

Belichting handmatig aanpassen in je Camera-app

De Camera-app van je iPhone stelt de belichting en de scherpte automatisch juist in, maar je kunt er zelf ook mee spelen. Tik op het gewenste punt in beeld om de camera daarop te laten scherpstellen, en de belichting wordt ook meteen aangepast. Vind je het resultaat te licht of te donker, dan beweeg je simpelweg omhoog of omlaag met je vinger om de belichting anders in te stellen.

Ontdek iPhone en iPad

De Camera-app is een standaard app voor alle iPhone- en iPad-modellen.

Ontdek iPhoneOntdek iPad

Met de zon in de rug?

Goed kijken naar het licht is belangrijk. De standaardregel is dat je niet tegen het licht mag fotograferen. Je moet met andere woorden de zon in je rug houden en op de snoet van je onderwerp.

Maar regels zijn er om tegen te zondigen, toch? ’s Ochtends en ’s avonds kan het namelijk lonen om exact het omgekeerde te doen. Tijdens die momenten, nadat de zon net is opgekomen of wanneer ze bijna ondergaat, heb je het mooiste licht. Ze worden niet voor niets ‘golden hour’ of ‘magic hour’ genoemd! Experimenteer dan gerust met en probeer eens om net tegen de zon in te fotograferen! Zet bijvoorbeeld een object of persoon tussen je camera en de zon, en speel wat met de belichting. Een prachtig silhouet ligt meteen binnen handbereik.

Staat de zon hoog aan de hemel? Dan loont het om je camera tijdelijk op te bergen, want dit licht is vaak niet optimaal om mooie foto’s te maken.

Flitsen met je iPhone

Natuurlijk licht is eigenlijk altijd mooier dan kunstmatig licht, dat ‘hard’ kan overkomen. Het is dus een goed idee om de flitsfunctie van je Camera-app niet standaard in te schakelen, maar alleen te activeren als het écht nodig is. Open de Camera-app en tik op het bliksemschichtje in de linkerbovenhoek om een flitsinstelling te kiezen (aan, uit of auto). De iPhone 8 en nieuwere modellen zijn uitgerust met een True Tone-flitser en een Slow Sync-flitser. De eerste zorgt dat het flitslicht goed past bij huidtint van je onderwerp en het omgevingslicht. Slow Sync brengt dan weer bij slecht licht het onderwerp op voorgrond goed in beeld, terwijl het ook nog iets van achtergrond zichtbaar laat. Deze flits slaagt hierin door een combinatie van een trage sluitertijd en ‘strobe pulse’.

De perfect belichte selfie dankzij Retina Flash

Sinds iPhone 6s zijn alle toestellen uitgerust met een speciale flitser voor selfies: Retina Flash. Je iPhone-scherm wordt dan een flitser die zich aanpast aan de belichting van de omgeving.

Wil je promoties, tips en tricks ontvangen via mail?

Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief

* Verplichte velden

Vicky
5 april 2019
Door Vicky