Terug naar overzicht

Wat is wifi?

Dries
11 mei 2018
Door Dries

Dit artikel is gesponsord door   Linksys Velop logo

Wat is wifi?

Wifi: je ziet het niet, maar het is er wel. Meer nog: we kunnen ons tegenwoordig amper een leven voorstellen zonder. Het maakt dan ook onmiskenbaar deel uit van ons dagelijkse leven én van ons huis.

Maar hoe werkt zo’n wifi-netwerk nu eigenlijk en vooral: hoe zorg je ervoor dat het jouwe optimaal werkt, waar en wanneer je maar wilt? Want geef toe: zo’n sputterend signaal middenin die spannende film of videogame, of een videochat op je smartphone waarbij je gesprekspartner plots wegvalt terwijl je rondwandelt, daar zit niemand op te wachten…

Het hart van je huis

Wifi werkt eigenlijk zoals een radio: de signalen verplaatsen zich via verschillende frequenties of banden, zoals de bekende 2,4GHz- en 5GHz-frequentieband. En als je wifi beschouwt als het hart van je verbonden huis, dan zijn deze frequentiebanden de slagaders die ervoor zorgen dat het blijft pompen. Maar net zoals bij steeds toenemend verkeer, kunnen ook deze slagaders – net als snelwegen - verstopt geraken.

Single-band, dual-band of tri-band Wi-Fi routers?

Soms is meer gewoon beter, zoals een driedubbele cheeseburger versus een gewone. Maar in de wondere wereld van de Wi-Fi ligt dat nét ietsje genuanceerder, het hangt er maar vanaf wat je precies nodig hebt, of hoeveel honger je hebt, zo je wil ;)

Waar de single-band router gebruik maakt van de 2,4 GHz Wireless-n-standaard, ondersteunen dualband-routers ook de 5GHz-frequentieband. Die eerste is goedkoop, compatibel met alle apparaten en dringt dankzij z’n lage frequentie makkelijker door obstakels heen. Het nadeel is dat deze router minder snel en gedateerder is dan z’n dual-band broertje. Die is wel iets duurder, maar is stabieler en biedt een beter bereik, omdat hij twee keer zoveel bandbreedte heeft. Het nadeel? Hij heeft een kleiner bereik dan de single-band router in omgevingen met veel obstakels én het wordt alsmaar drukker op z’n extra 5GHz-strook….

De tri-band routers zijn de jonkies van de bende: ze zijn nog maar een jaar op de markt. Deze router heeft naast de 2,4 GHz maar liefst twéé 5GHz-banden. Een stukje prijziger, maar het toevoegen van zo’n extra rijvak aan de Wi-Fi-snelweg in je huis kan nuttig zijn bij druk verkeer, op voorwaarde dat je Wi-Fi apparaten compatibel zijn met 5GHz, anders ga je van je upgrade weinig merken.

Wat maakt je netwerk traag?

Alle technische talk over rijvakken terzijde, zijn er heel wat dingen die je netwerk tegenwerken. Het gevolg? Een sputterend signaal en dito gebruikers…

Fysieke obstakels zoals de muren, vloeren en deuren van je huis kunnen tussen jou en je router komen te staan. Soms is de afstand gewoon te groot en heb je wel Wi-Fi in de keuken, maar pruttelt je netwerk eens je een verdieping stijgt, of daalt. Ook andere apparaten zoals de babyfoon of de microgolfoven kunnen ook ongewild saboteren, net als al die andere netwerken van je buren, in een groot appartementsgebouw bijvoorbeeld.

It’s fresh: mesh Wi-Fi

En wat als je Wi-Fi en je interieur nu eens zouden samenwerken, in plaats van mekaar tegen te werken? Een multiroom Wi-Fi system (of mesh Wi-Fi) werkt precies zo. Via verschillende modulaire ‘nodes’, die fungeren als een soort van ‘luidsprekers’ voor je Wi-Fi en die je plaatst waar je wilt, creëer je een optimale Wi-Fi dekking over je hele huis, zelfs op die moeilijk bereikbare plekjes van voorheen.

Customizable & subtiel

Eerlijk is eerlijk: routers zijn vaak groot én lelijk. Een wirwar van kabels, onesthetische antennes en vooral de drang om ze héél ver weg te stoppen, waardoor je Wi-Fi prestaties er dan weer op achteruitgaan… De meeste multiroom Wi-Fi apparaten zijn compact en zo ontworpen dat ze subtiel opgaan in je interieur. Tijd voor gezinsuitbreiding? Dat kan ook, want de nodenfamilie is modulair: je plaatst ze waar je wilt en wanneer je wilt.

Eén netwerk, één paswoord & naadloos roamen

In tegenstelling tot range-extenders, die het bereik van je router vergroten, werkt je mesh Wi-Fi met één netwerk. Geen handmatig geswitch tussen netwerken en wachtwoorden dus wanneer je rondwandelt, maar gewoon makkelijk en naadloos roamen. Gebruiksvriendelijk én veilig, want gasten kunnen op je gastnetwerk, dat je makkelijk beheert via je smartphone.

Blijf je graag op de hoogte over het reilen en zeilen binnen Switch?

Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief

* Verplichte velden

Dries
11 mei 2018
Door Dries