Terug naar overzicht
Tune

Tune Brain

 

  


Tune brain

Uiteráárd zijn er van die momenten waarop de tijd vooruit kruipt. Wanneer je een presentatie aan het maken bent over een topic dat je totaal niet ligt, bijvoorbeeld. Of wanneer je eigenlijk allang op de crèche had moeten zijn en in plaats daarvan staat aan te schuiven aan de traagste supermarktkassa ter wereld. Maar geef toe, meestal vliegen de dagen en weken voorbij zonder dat je het ten volle beseft. Je concentreren op het ‘hier en nu’ zit er amper in, en toch is dat onmisbaar om je goed te voelen. Daarvoor hoef je niet meteen naar je yogamat te grijpen (al mag dat natuurlijk); de ‘tune brain’-module van het ‘Upgrade your brain’-programma doet ook al wonderen.

Van doel naar doel naar doel

We hebben allemaal het gevoel dat het leven aan een sneltreinvaart voorbijdendert en dat we ons uiterste best moeten doen om niet uit de locomotief gezwierd te worden. Tal van onderzoeken wijzen uit dat we doorheen de dag vooral bezig zijn met wat er nog moet komen (we leven van doel naar doel) of met wat er gebeurd is (denk aan een gemene opmerking waarop je een uur te laat opeens dé perfecte repliek bedenkt). Het hier en nu krijgt schromelijk weinig aandacht. Je brein filtert een heleboel prikkels gewoon weg. Want stel dat je je óók nog eens op elk moment bewust zou zijn van waar je linkerteen zich bevindt of hoe je zitvlak aanvoelt op je stoel (‘interoceptie’ in wetenschappelijke termen): je zou het behoorlijk lastig hebben om iets gedaan te krijgen.

Bewust stilstaan 

Nochtans moet je af en toe je blik naar binnen richten om de dagelijkse hindernissen met gepaste kalmte te overwinnen. Want door interoceptie te veel te blokkeren, kom je voor verrassingen te staan. Je vliegt bijvoorbeeld uit zonder dat je goed weet waar die extreme reactie vandaan komt. Of je krijgt een burn-out zonder dat je het zag aankomen. De signalen die er zijn herkennen én erkennen is cruciaal.

Rustiger reageren

In de ‘tune brain’-module kun je dus je brein trainen om bewuster en rustiger op je omgeving te reageren. Ook benieuwd naar de andere modules van ‘Upgrade your brain’?
Ontdek de andere modules